Sokağın Fotoğrafını Çekmek

 


Bir güz gününde sokakta yürüyordum, ağaçlar yapraklarını dökmüş kaldırımda sessiz sessiz insanlar yürüyordu. Hava soğuk ve puslu, rüzgar hafiften esiyor.

Yıllanmış ağaçlar o devasa dalları ile sonbaharın rengini alarak yukarı bulutlara doğru uzanıyordu. Dökülen yaprak, bir ömrün dünyadan geçişini simgeliyordu sanki. Cadde de duvarın dibinde yemek artıklarını yiyen kedi karnını doyuruyordu derken çöp kovasını karıştırıp ekmek peşinde koşanlar, üstleri başları perperişan yılların yaşanmışlıkları yüzlerine yansımış.

Kaldırımda yürüyen insanlar kendi halinde. Her birinde ayrı bir hikaye var gibi. O yüz ifadeleri, çizgiler, çökükler ele veriyordu yaşanmışlıkları. Yaşanmışlıkları, kim bilir ne sebepleri vardı nasıl sonuçları çıktı nasıl yansıdı insana bir onlar bilir.

Diğer taraftan mutlu bir çift ilerlerken karşılarında kırmızı gül satan teyze. Sevginin ve aşkın sembolü kırmızı gül. Onlara; aşk ve sevgi, teyzeye göre; ekmek parası, gül satacak ki geçinecek. Okula dersaneye gidenler akan trafik.

Her caddede her sokakta; sokağın bir fotoğrafı vardı yaşanmışlıkları bir profili vardı. Ayakta kalmaya çalışıyordu insanoğlu. Neden vardı bu sokağın fotoğrafı? Belki bir yaşam hikayesi, belki bir dram, belki de bir gerçek. Yazarken diyorum acaba sokağın fotoğrafının olması çekilmesi, sosyolojik ve psikolojik bir durum veya konumu? Diye soruyorum. Neyse bu uzmanların cevap vereceği bir konu.

Ayrıca ele alırsak fotoğraf temalı Sokağın Fotoğrafını Çekmeyi; bulunulan yerde güzel temalar çıkabilir, sohbet eden insanların doğal halleri, tarihi evler, tarihi önem taşıyan yerler gibi.

Sonuç olarak yazdıklarımdan yola çıkarak ‘’Sokağın Fotoğrafını Çekmek’’ neyi simgeler?

* Tasvir,

* Yaşanmışlıklar,

* Yaşanmışlıklarda sebep sonuç,

* Olanı anlatmak,

* Göreceli kişiden kişiye değişen yaşam tarzı biçimleri,

* Emek ve Mücadele,

* Dram veya Gerçek,

* Fotoğraf Teması

Erdem Balcı


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar