İnsan Kaynakları Alanı ve Önemi

Bazen bir şirket bazen bir kurumda bir birim; İnsan Kaynakları Birimi. Tartışılır konuşulur yazılır çizilir toplantılar yapılır ama bunu fark eden bellidir: ik mesleğinin sahipleri, ik bloggerleri, ik alanına mesleğine ilgi duyan, duyanlar, insan kaynakları alanının geleceğin anahtarı olduğunu her anlamda düşünen, düşünenler.

İnsan kaynakları, herhangibir şirket ya da kurumda çalışacak personeli çok yönlü işlemeyi görevleri yerine getiren 21.yüzyılda önemi artan birimdir. 


İnternet ve sosyal medyada bilgi dolu yazı ve tartışmalar bulunur, gerçekleşir, yazılar yazılır, beyin fırtınaları yapılır bu olgulara denk gelmek benimde kısa zamanda ilgilendiğim İnsan Kaynakları alanına ilgi duyan biri olarak dikkati çekmiştir. Bilmediğimi öğrenmek, insan kaynakları birimini tanımak özellikle 21.Yüzyılda dünyada ve özellikle Türkiye’de ayrı bir önem arz eder ki Türkiye’nin stratejik ve jeopolitik konumu ile İnsan Kaynakları biriminin gelecek konusunda şirket kurum özel devlet sektör açısından önemlidir.


İnsan Kaynakları Alanının Yakınlığı Uzaklığı


Neye göre uzak neye göre yakın? Bu sorumun cevabı; insan kaynakları alanının işleyişi, şirketlerdeki işleyişi, kurumlardaki işleyişi ile ilgilidir. Yakın olan şirket ve kurumlar insan kaynakları alanının kendi işleyiş sistemidir.

Bence insan kaynaklarına insan kaynakları alanına uzak olan şirket ve kurumların dışında kalan sahalardır. İnsan Kaynakları alanının kendi sistemindeki işleyişi günümüzde Türkiye’de şirketlerin ve kurumların dışında istihdamda rol üstlenmede 21.yüzyılda çok önemli hale gelmiştir. Günümüz şartları Türkiye’de iş arama bulma yerleşme istihdam edilme konuları üniversite mezunları açısından eski yeni fakülte bölüm farkı olmaksızın zorlaşmış hatta imkansız hale gelmiş diplomalı işsiz sayısı artmıştır. Durum böyle olunca Türkiye de üniversite mezununun iş bulması sorun olmuştur. Sistemin tanımı ve işlemesi farklı alanlarda tıkanmıştır işleyemez hale gelmiştir sistemdeki sorun çözülmek zorundadır ya da yeni bir sistem geliştirmek gereklidir.


(Diplomalı İşsizler Ordusu)

(Türkiye deki Üniversite Mezununun İş Bulması)

(Sistemin Tanımı ve İşlemesi)

Yeni bir sistem istihdam sistemi Türkiye de insan kaynakları alanı uzmanları bu sistem çarkını işletebilir. Uzak olan ise budur. Yani gerekli ilgili insan kaynakları, ar ge çalışmaları ile İk uzmanları bir taraftan kurum ya da şirket içinde kendi işini yürütürken bir taraftan da sahada istihdam yöneticisi çok yönlü istihdam uygulayıcısı olma görevini üstlenebilir.

(Çok Yönlü İstihdam Projeleri)


Ulusal Olgu Bakımından İnsan Kaynakları Uzmanı ve İnsan Kaynakları Alanının İstihdamda Öncü Rol Üstlenmesi

Türkiye şartlarında değişen olgular neticesinde son yıllarda normal iş arama bulma yerleştirme istihdam edilme rayında yürüyordu ki sistem çeşitli alanlar ve değişimlerle beraber tıkandı: ekonomi, siyaset, teknoloji, iş dünyası, devlet özel sektör, üretim, para, arz talep, beklentiler vs. Bu tıkanmayla beraber her alanda Türkiye de ileri derece sıkıntı oldu bu sıkıntılardan biri de Türkiye de istihdam edilme sıkıntısı. Her sene bir o kadar üniversiteyi kazanan oldu o kadar da son yıllarda katladı üniversiteyi kazanıp okuyup üniversiten mezun olan sayısı. Üniversite mezunu sayısı katlandıkça katlandı katlandıkça katladı ve DİPLOMALI İŞSİZLER ORDUSU MEYDANA GELDİ VE DİPLOMALI İŞSİZLİK SORUNU! İşte tamda burada Türkiye Cumhuriyetinde İnsan Kaynakları Uzmanlarına öncü rol üstlenme görevi düştü. Neden varolanlar değilde insan kaynakları diye düşünülebilir hemen neden olduğunu açıklayım şuan istihdam sistemi tıkanmış vaziyette ya bu tıkanıklık giderilecek veya yeni bir istihdam sistemi projesi ya da stratejisi geliştirilecek hazırda bulunan sistem elde olan bunu yapamıyor bu belli. Bunun yapılabilmesi içinde güncel sistematik donanımı olan sistem alan uzman ya da uzmanlar gerekiyor bu uzman ve alan İnsan Kaynakları Uzmanı ve İnsan Kaynakları alanıdır. Kendini yenileyen geliştiren değişime ayak uyduran sistem oluşturan beyin takımı geleceğin eseridir İnsan Kaynakları Uzmanı ve İnsan Kaynakları Alanı.

Erdem Balcı

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar