Çok Yönlü Tespit ve Analiz


Bir olay bir olgu ya da herhangibi bir konu hakkında tespit analiz her zaman yapılır. Ekranlarda, çeşitli projelerde, masabaşı toplantılarda,  sohbet ortamlarında, politika ve savunmada, ekonomide olaylar olgular konular masaya yatırılır hararetli bir şekilde tartışılır. Çeşitli tespitler yapılmaya çalışarak analiz edilme aşamasına gelir.

Olay ya da olgu ya da herhangibi bir konu tespitinde analizinde mutlaka bir kütüphane olmalıdır. Kütüphane kaynakları emin ve güvenilir olmalıdır olayı olguyu ya da herhangibi bir konuyu araştıran da çok yönlü olmalı güncel bilgi bankasını tutmalıdır. Bilgiler bir taraftan arşive bir taraftan güncele kayıt edilmelidir.

Kütüphanede bilgi bankasından herhangibi bir konu olay ya da olgu hakkında yorum yapabilmek için bilgiyi çok yönlü edinmeli bilgiyi çok yönlü tespit edip analiz etmeli bulmacayı çözmeli. Bilgi kaynaklı ipuçlarından hareket edilmedir görecelik ya da objektiflik yine bilgiye ve kaynaklara göre değerlendirmeli.

Herhangibi bir olay olgu konu hakkında çok yönlü tespit ve analiz anında dikkat edilmesi gereken hususlar;

> Bilgiyi öğrenme bilgiyi işleme bilgiyi paylaşma yetisine sahip olmak,
> İletişimi yazarak ve konuşarak dinleyerek empati yaparak kurmak,
>  Yorum yapabilme ve eleştiri kültürünü çok iyi bilmek,
> Arşiv ve güncel datayı çok yönlü tutmak,
> Olay olgu ya da konu hakkında geçmiş güncel ve gelecek merkezli kütüphane oluşturmak,
> Olay olgu ya da herhangibi bir konu hakkında öncesi ve sonrasında çok yönlü bilgi edinmek,
> Olay olgu ya da herhangibi bir konu hakkında tartışırken ortak noktaları farklı noktaları bilgi dahilinde bilmek,
> Ulusal ve uluslararası alansal terimleri bilmek bu terimleri hakkında bilgiyi çok yönlü işlemek.

Herhangibi bir olay olgu konu hakkında çok yönlü tespit ve analiz anında bilinmesi kullanılması gereken yerler;

> Dilbigisi yazım ve imla(Dil),
> Konu,
  > Amaç Neden Sonuç İlişkisi,
> Güncel tarih, güncel coğrafya, güncel ekonomi, güncel politika, güncel savunma ve güvenlik, güncel matematik, güncel bilim, güncel felsefe, strateji, istihbarat, güncel iletişim, güncel pazarlama, güncel insan kaynakları yönetimi, güncel hukuk.

Günümüzde değişen dünya ile beraber kavram ve jargonlarda değişmiştir. Bu değişim geçmişle gelecek arasında çeşitli datalarla bilinen ve bilinemeyen oluşumlarla rotasında ilerlemektedir bu ilerleme de gelecek için herhangibir olay olgu ya da konu hakkında tartışmayı yorumlarken eskiye göre değişimle beraber dengeli ama bilgiyi daha önde tutarak
tespit ve analizi çok yönlü yapmayı gerekli kılmıştır. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken gelecek için çok yönlü tespit ve analizler mutlaka yapılacaktır.

Erdem Balcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar