Dünyada İstihbarat Savaşları



Herkesin konuştuğu, devletlerin her türlü konu ve bilgiden haberdar olduğu geçmişten 21.yüzyıl dünyasının devlet sistem tanımlamasını işleyişini açıklayan istihbarattır.1.Dünya Savaşı 2.Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşında savaş öncesi ve sonrasında istihbaratın fonksiyonel olarak bir sistem dahilinde işleyişi o günün şartlarına göre büyük önem taşıdı. Bununla ilgili yazılı ve görselde kaynaklar mevcuttur bunlara değinmeyeceğim. Ne dedim özet olarak o günün şartlarına göre önem taşıdı demiştim bugüne gelecek olursak 21.yüzyıl 2018 Dünyası ve Türkiyesi haritasına daha da etkili.


İstihbarat ta istihbarat çarkı ve işleyişinin basit bir döngü ve aynı şekilde değil de stratejik olarak işlediğini özellikle teknik bilimsel açıdan farklı tek bir sistemsel işleyişin olduğunu dünya konjonktüründe görebiliriz gözlemleyebiliriz sonuçta her yiğidin bir yoğurt yemesi farklıdır her ülke istihbaratı kendine işler ve kullanır. İşte benim merak ettiğim sizlerle buraya yazarak paylaşmak istediğim bu istihbarat çarkının işlemesindeki sistemin devletlerin istihbarat toplama alma işlemedeki sıkıntıları karşılaşılan sıkıntılar şüpheler!


Değişen konjonktürle birlikte istihbarat jargonunun işleyişi de sistemsel olarak sertleşti. Dünyada süper güç kavramı gelişmekte olan ülkeler kavramı ve yoksullaşan ülke kavramı kırılganlığı teknolojik bilimsel jeopolitiksel olarak daha da arttırdı. Varolan gerilim bölgeleri ve zon zamanlarda çıkan iç karışıklıklar Irak Savaşı, Libya da Kaddafinin devrilmesi ve yaşanan savaş, Suriye Savaşı yukarısı Kafkasya da arada savaşlar Türkiye ve çevresinde terör pek çok yer kaynamakta.


3.Dünya Savaşı kavramı istihbarat savaşları ile geçmişin rövanşını sert bir şekilde devam ettiriyor ülkeler birbiri ile istihbarat yapmanın yanısıra birbirinin ajanlarını da çeşitli yollarla temizliyor, ülkesine saldırıyor: suikast, zehirleme, tekniksel (siber saldırı) müdahale gibi bilinen özellikle ilgililerin bildiği bizim bilemediğimiz bilmediğimiz yöntemler. Benim aklıma şu geliyor demek ki ülkeler bu sert bir şekilde birbirlerinin istihbarat elemanını ortadan kaldırıyorsa çok etkili çok geniş gelecek yönlü 3.Dünya ülkelerini etkileyecek etkilemek ile de kalmayacak sürekli bahsettiğim ve sürekli bahsedilen yeni dünya düzeni sistemsel oluşum gündemde. Ve bu oluşumda yararı olan kalacak zararı olan gidecek.


Yakın tarihte gerçekleşen olaylar:


Sanki bilmiş gibi şuan itibari ile Bbc Türkçe haber sitesine düşen haber başlığı(04.10.2018 22:07 ) Abd den 7 Rus İstihbarat Görevlisine Siber Saldırı Suçlaması,


İran: Çok sayıda yabancı ajan tutuklandı(28 Ağustos 2018 dünya.com haber sitesi),


May: Eski ajan ve kızına saldıranlar Rus İstihbaratı elemanı(5 Eylül Çarşamba 2018 Posta Gazetesi),


İngiltere ve Rusya arasında ‘Rus Ajan’ Gerilimi 06.03.2018 (tr.euronews.com haber sitesi),


Türkiye – Hollanda arasında Casus Krizi!(27.03.2018 yeniçağ gazetesi),


Casus krizi Nato’ya sıçradı(27 Mart 2018 dünya.com haber sitesi),


İran İstihbaratı:17 CIA casusu gözaltına alındı(22.07.2019 dha com tr)

Erdem Balcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar