Birbirimizi Anlamak


Birbirimizi anlamak. Hiç empati yaptık mı acaba? Anlamayı denedik mi? Toplumda bir düşünelim bakalım. Şu caddede , yolda, evde, otobüste her yerde olanları düşündük mü hiç? İstekleri neler ne yaşıyor ne yapıyor bu insan diye düşündük mü? Her insanın hayatı ayrı bir hikaye, ayrı bir yaşam. Geceleri ışık yanan evleri düşünün kim bilir neler oluyor o evlerde…

O evlerde yaşayanlar hangi kargaşa da hangi geçim derdinde bir bilsek konuşabilsek onlarla anlatsalar bize dertlerini düşüncelerini. Çare bulabilsek anlattıklarına çözüm getirsek.

Halk otobüsünde oturan bir genç arkadaşımız ya da amcamız teyzemiz her kim olursa ele alabiliriz kim bilir ne düşünüyor neler yaşadı neler yaşıyor. Ama biz bencilliğimiz ile kendimizi düşünerek otobüste yer kapma yarışına giriyoruz. Onların yerine kendimizi koyarak konuşmayı denesek ne güzel olur.

Onların gözünden bir konuyu ya da bir düşünceyi ele alıp onlar gibi değerlendirme yapabiliriz. Ne düşündüklerini ne yorumladıklarını böylece görebiliriz.

Birbirimizi anlama da yeni bir sayfa açılsa. Dertlerin paylaşıldığı herkesin birbirini anladığı sorunların çözüme kavuştuğu bir toplum bir ülke bir dünya. Kutuplaşma ve ayrışma yerine birleştirici olma adına adımların atılması zor değil.

Belki de birbirimizi anlarsak çözüm daha kolay bulunabilir insanlar arasında iletişim daha iyi kurulabilir. Mutlu birey mutlu toplum mutlu ülke mutlu dünya portresi karşımıza çıkabilir. Psikolojik ve sosyolojik sorunlar ekonomik siyasal sorunlar yok edilmez ama en aza inebilir. Hayal değil gerçek olabilir.

Erdem Balcı

Yorumlar

  1. Mükemmel bi yazı olmuş eline emeğine sağlık erdem.

    YanıtlaSil
  2. Mükemmel bi yazı olmuş eline emeğine sağlık erdem.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar