Yazar, Kitap, Okur


Kitabı ilk elime aldığımda o muazzam matbaa kokusu sarar her tarafı. Sayfaları her çevirdiğimde bu koku daha da yayılır derinlikler ve gizem oluşur. İçinize o kokuyu çektiğinizde adeta bir yazarın zaman tüneline girersiniz ve orada çıkmak istemezsiniz.

Zaman tünelinde kalmak başka bir dünyadır başka bir rüyadır. Kitabın her sayfasında ayrı bir sonsuzluk sezersiniz. Bu sonsuzluk son sayfaya kadar sürer. Konusu ve türüne göre bu zaman tünelinde kalmak değişebilir.

Kitabı okurken konusu ve türü, ön ve arka kapaktan içerikten sizi mıknatıs gibi kendine çeker. Kitabın ritmini yakalar okuyucu kitabı okudukça nabız atışı gibi kendini hissettirir. Konusu ve türü ne ise adete oradaymış gibi yaşarız .İşte ritim burada başlar, kelimeler akar gider. Her bir sözcük kelime bir bilgidir başka bir paylaşımdır ya da deneyimdir.


Yazar, kitap, okur üçlemi; evrensellik ve kalıcılık açısından önemlidir. Yazar, bilgi birikimini iyi hesap etmelidir. Kitap, neyi anlattığını analiz etmeli ona göre ince noktaları gözden geçirmeli okumaya hazır hale getirmelidir. Okurken bilgi amaçlı okumalı ya da okuduğunu hissetmeli okuduğunu yaşamalıdır, neden diyebilmeli sonucu görebilmeli.

İşte bunlar kitabı okurken yaşananlar ilk okumaya başlarken farklı ortalarda farklı ve sonda farklı bir insan kisvesinde oluyor okuyucu en azından ben de böyle. Sizde nasıl bilmiyorum. Değişik bir deneyim değişik bir olay ya da olgu. Her bir kitap konusuna ve türüne göre ayrı bir çıkarım taşıyor.

Yazar, kitap okur
Okur, kitap yazar
Kitap, yazar okur

Erdem Balcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar