Tasarım ve Felsefe

 


Herşey bir anda düşüncede başlıyor ve bu düşünce aynı şiir, roman yazmak gibi kağıda eskiz olarak geçiyor daha sonra yapılmak istenen ne ise eskizde aşama aşama defalarca farklı farklı çiziliyor.En son çizilen çalışma bilgisayarda tasarım programlarında profesyenel tasarımcılar tarafından tasarım felsefesi ve disiplini içinde oluşturulup hazır tasarım haline getirilip müşteriye teslim ediliyor.

Tasarım felsefesi düşüncede başladığı eskize döküldüğü kadar bilgisayarda tasarım programlarında profesyonel tasarımcılar tarafından tasarım sürecinde ; Problemin tanımlanması, bilgi toplama, yaratıcılık ve buluş, çözüm bulma, uygulama sürecidi kilidi açan bir altın anahtardır.Bu altın anahtarı kullanmak farklı olmayı, özgün olmayı yani benzersiz tek ve farklı kusursuz tasarım yapmayı bize kilidi açmayı sağlar.

Bir tasarımcı;tasarımda felsefeyi nasıl oluşturur ve işler?

Burada tasarım süreci, tasarımın hammaddeleri ; Çizgi, Ton, Renk, Doku, Biçim, Ölçü, Yön ayrıca tasarımın 5 temel ilkesi; 1)Denge 2)Orantı ve Görsel Hiyerarşi 3)Görsel Devamlılık 4)Bütünlük 5)Vurgulama gibi telem kriterler özgünlük olgusunun ve farklı tasarım tarzının benimsenmesi ile işler oluşur.

Bir tasarımcı;tasarım felsefesinde tasarımı tasarım kriterlerine göre oluştururken taklit ve esinlenme durumunu kullanmalımıdır?

Özgün bir tasarımda örneğin içecek logosu yapılırken benzerlerinin logosunu taklit etmek,esinlenmek yerine farklı ve tek bir logo tasarımı yapılmalı ayrıca gerçekten özgün olması için tasarım kurallarını gözardı etmeden öneseyerek aykırı farklı olmalı ve eskize geçirildikten sonra son aşama bilgisayarda profesyonel grafik tasarımcılar tarafındaan işlenmeli.

Kaynak: www.arkhesanat.com/tasarim-nedir (Tasarım Süreci,Tasarımın Hammaddeleri,Tasarımın 5 Temel İlkesi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar