Çok Yönlü İstihdam Projeleri


İlk başta tr.wikipedia.org kaynaklı İstihdam ve İşsizliğin tanımına türlerine bir bakalım:
İstihdam;



İşsizlik;

                                                         http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0%C5%9Fsizlik


Başlayalım yazmaya başlığımız konu ve içeriğimiz efendim ‘Çok Yönlü İstihdam Projeleri’ dir. İnternet üzerinde yaptığım araştırmalarda bu başlıkta konu ve içeriği ile ilgili Türkiye de ne geçmiş zaman ne de gelecek zamanda yazılmış bir makale yapılacak uygulanması düşünülen bir proje göremedim.2014 itibariyle Türkiye’de işsizliğin arttığı gözle görülür derecede istatiksel olarak kanıtlanmışken böyle bir çalışmanın olmaması çok tuhaf ve gelecekte olan işsizlik türlerine hazır olmama demektir.


Çok yönlü istihdam projeleri dediğim devletin ve özel sektörün Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan bireylere iş bulma uzun vadeli istihdam edilme projeleri yaratması uygulamaya geçirmesidir. Her alanda aldığı eğitime, ilgi alanına, yetkinliğine, bakılarak etkili bir İK insan kaynakları politikası edinerek istihdam yolunu açmak gerektiği takdirde eğitimi sağlamak.


Çok Yönlü İstihdam Projeleri konusunda asıl ifade etmek istediğim vurgulamayı şiddetle uygun gördüğüm ülkemizdeki var olan üniversite mezunlarının bu proje yaratarak istihdamıdır. Son zamanlarda gözle görülür bir şekilde yazılı görsel basından da bilgi edinilebilir diplomalı işsiz sayısı sayısında artış görülüyor istihdam konusunda etkili ve yetkili bir istihdam yaratımı yapılmadığından diğer faktörlerinde etkisiyle iş bulunamıyor. Etkili ve yetkili çok yönlü istihdam projesi projeleri üretmekle bunun önüne geçmek bence mümkündür.
Diplomalı işsizlerin başını İibf mezunları çekmektedir ikinci sırada Fen Edebiyat Eğitim Mezunu Öğretmen Adayları ve diğer arkadaşlar çekmektedir ama en çok işsizlik eziyeti İibf mezunları çekmekte zamanında doğru düzgün birden fazla istihdam politikaları yaratılamadığı için iş arayan İibf li zor duruma düşmekte eğitimle ve diğer kendini yetiştirdiği materyalleri yeterli görülmemekte negatif olarak İibf’liye fatura yansıtılmakta. Etkili yetkili birden fazla çok yönlü istihdam projesiyle bunun önüne geçmek mümkün. Devlet beraberinde özel sektör ilgili kuruluşlar sivil toplum örgütleri Türkiye genelinde İibf’nin alanlarına bakarak ‘Çok Yönlü İstihdam Projeleri’ uzun vadeli yaratabilir. İibf alanlarına bakıldığında;



İKTİSAT
EKONOMETRİ
ULUSLARARASI İLİŞKİLER
KAMU YÖNETİMİ
ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ
İŞLETME
MALİYE



gibi bölümler mevcut olmakla devletin ve özel sektörün bu bölümlere ve daha fazla daha farklı üniversite bölümlerine bunların istihdamına ihtiyacı kesin suretle deneyimli deneyimsiz eski yeni mezun farkı olmaksızın vardır olacaktır. Bu söylediklerim yazdıklarım tamam normalde yapılıyor olabilir ama 2014 Türkiye’sinde işsizlik özellikle diplomalı işsizlik patlama noktasına geldi eski olan sistem istihdam etmede Türkiye de gitmiyor gitmeyecektir de o zaman ya istihdam sistemi değişecek ya düzeltilecek ya da yeni bir istihdam sistemi üretip benim yazdığım gibi(Çok Yönlü İstihdam Projeleri) geliştirilip hayata geçirilecek.



Fazla yazmadan ben İibf den 6 alandan yeni istihdam projelerinin hayata geçirilebileceğini dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Daha önce de diplomalı işsizlik yeni işsizlik sektörü kariyer planlaması vb konularda bloğumda yazmaya çalıştım o günden bugüne dedim ki bari benim şu blog ’ta amatör olarak yazdığım bloğumda ses duyulur dedim hani belki bir ümit diğer orda burada benim gibi feryat edenler gibi ama görüyorum ki o günlerden bu günlere fazla değişen bir şey yok. Kardeşim açıkça söylüyorum yarın ülkeye yansıma negatif olacak işsizlik daha fazla artacak açılan üniversite bölümleri fabrikalar işe yaramayacak bunun işaretleri şimdiden görülüyor istihdam edinmede değişim dönüşüm şart.

 

Eğer bu proje ve daha farklı aynı türde ‘Çok Yönlü İstihdam Projeleri’ başlığı altında çeşitli istihdam ve ik insan kaynakları politikaları üretilip geliştirilirse işsizliğin diplomalı işsizliğin önüne geçilmiş olur.




Değerli okuyucular, sizlerin de istihdam projesi, projeleri var mıdır? Varsa detayları nelerdir? Siz de gelin etkili yetkili bir insan kaynakları ile ‘Çok Yönlü İstihdam Projeleri’üretin istihdama katkıda bulunun.

Erdem Balcı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar