Dünya Konjonktüründe Öngörü Coğrafyası



Dünya geneline bölge bölge baktığımızda baş döndürücü geçmişten kalan ve yeni doğumla meydana gelen, denklem kurup jargon oluşturan gelecekte görülebilmesi muhtemel gelişmeler yaşandığını görebiliriz. Yaşanabilecek gelişmeler etkisini ekonomik, siyasal, askeri, güvenlik savunma alanlarında kendini hissettirecektir.
Strateji istihbarat eksenli bilgi bilim teknik merkezli bölge kontrollü ittifak itilaf ülkenin yaşamsal hayati fonksiyonlarını işlemesini ve sistem oluşturmasını sağlayacak. Bu sistem dünya ülkelerinin hedefi neden sonucu birleşme noktaları olacak. Birleşilen oluşturulan yeni sistem; yaşam kaynakları su ve toprak, gelişmiş olumlu ve olumsuz olgulara karşı çok yönlü strateji politika(uzun vadeli, anlık), ülke sınırı hakimiyeti, iç dış politika uzmanlığı gibi sistemi işletilebilen alanlardan meydana gelecek.
Dünya konjonktüründe sistem çarkları gündeme gelecek. Bağımsız veya hiyerarşik birbirine bağımlı olacak muhtemeldir ki sistem çarkları birbirine bağımlı olacak gerekçeleri hedef neden amaç sonuç odaklı ortak olması bu noktada birleşmeleri. Birleşmemeleri birleşememeleri halinde bölge bölge ülke ülkeler arasında sistem aksamaları bunun sonucu sistem inşası veya sistemi aksatan ülke ayrı bir sistem oluşturacak var olan sistemden ayrılıp kendi sistemiyle yoluna devam edecek.
Senaryolar, Birinci senaryo; Dünya ülkelerinde ittifak itilaf süper güç kavramı. Abd varlığını savaşmak kozunu karada denizde havada bilimsel tekniksel istihbari Nato ülkelerinde ve kaynamakta olan ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerde kendini hissettirir devamını İngiltere, İsrail, Rusya, Fransa ve Almanya, İran aynı şekilde getirir. Türkiye Ortadoğu coğrafyasında Irak, Suriye, var olan terör sorununda sistemsel iç dinamiği dış dinamiklerle bozan sorun sorunlar yaşamaktadır var olan sistemi gecikmeli irili ufaklı zorlayıcı çetin süreçle beraber sistemi sistem çarkını koruyup geliştirerek süreci tamamlayacak. İkinci senaryo Rusya, Kafkasya ve İran, Irak, Suriye, Filistin, İsrail, Lübnan, Abd, Türkiye, Balkanlar, İngiltere gibi ülkelerde ve bölge coğrafyalarında güvenlik, istikrar, politika, ekonomi alanlarının içeriden veya dışarıdan bozulması sistemin kendisinin tükenmesi. Sonucu tahmin edilmesi negatif yönlü çok yönlü önlem alınmasıyla değişikliklerin meydana gelmesi sonucu tekli güç birleşimi yaparak çıkma ile yeniden sistem oluşturma kurmayla dünyada hüküm sürmek. Üçüncü senaryo, dünya dışında uzaylılarla temas kurabilen ülkeler kendilerine partnerlerine yeni yaşam kaynağı gezegeni bulur. Uzaydaki ileri oluşmuş sistemle uzaylılarla temas kurabilen ülkenin ülkelerin ileri sistemleri işbirliği birbirine bağlılık teknik bilimsel temalı ortak nokta olması sonucu varlıkları devam eder. Bu ülkeler uzay tekniğini bilimini yakalamış bilginin sınırsız gücünü keşfeden kullanan süper güç bölge egemenliği gelişmiş ülke moduna girmiş ülke ve partnerlerinden oluşur sayıları sınırlıdır: Abd, Çin, Japonya, Kanada ve partnerleri gibi. Dördüncü senaryo, Ülkeler ve maden yatakları maden kaynakları özellikle kilit madenler. Zengin maden yatağı bulunan ülkeler sistemin sistem çarklarının ortak hedef neden sonuçta birleşenlerin anahtarı olur sistemin işlemesini gelecekte yenileşmesini sağlar. Abd, Çin, Türkiye, Türkmenistan, Fransa, Japonya, Güney Afrika.
Bölge bazlı ülkeler ve çevreleri 2014 öncesi ve sonrası siyasal stratejik denklemde sistemsel olarak bir arayış içindedir. Özellikle Amerika, Balkanlar Yunanistan, Kafkasya çevresi, Rusya, Ukrayna, Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan ve en kritik bölge Ortadoğu. Türkiye güney sınır komşuları Suriye, İran, Irak gibi ülkeler sistemsel bir soru işareti aynı zamanda bir öngörü coğrafyasıdır.
Dünya konjonktüründe öngörü coğrafyalarında ekonomik, siyasal, askeri, güvenlik savunma alanlarındaki geçmişten kalan hareketler(savaş, iç savaş, karışıklık, terör eylemleri, barış ve barış sonrası siyasi sistem oluşumları, ekonomik krizler, silahlanma yarışı ve teknolojik bilimsel askeri yarış… vb ) dünya ülkelerinin gelecekte stratejik jeopolitik genleri hakkında ipuçları verir. Bu ipuçlarını ülkeler çok iyi analiz etmeli çok iyi yorumlamalıdır.
E.Balcı
Not: Yazılanlar yaptığım değerlendirmeler en son güncel gelişmeleri izleyerek takip ederek analiz yorum ile hazırlanmış tarafımca yazılmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Satış Cümleleri

Köy Enstitüleri ve Kayseri Pazarören

Sıcak Bölgede Yazılar